محصولات مرتبط با فیلتر تصفیه آب برای ما سلامت و پاکی آب را به ارمغان میآورند. اما آیا تا کنون به این فکر کردهاید که چگونه از پس چنین امری بر میآیند. در این مقاله همراه ما باشید تا با جنبههای مختلف فناوریهای فیلتر آب آشنا شوید.
امروزه دسته گستردهای از انواع فیلتر آب خانگی و صنعتی در بازار موجود است. با این وجود تمامی آنها برای تصفیه آب به بهترین شکل ممکن، از چند فناوری و روش تصفیه آب مشخص استفاده میکنند. برخی از این فیلترهای آب، تنها یک فناوری را به کار میگیرند؛ برخی دیگر ممکن است برای تضمین بالاترین کیفیت آب، از ترکیبی از این فناوریها بهره ببرند.
دانستن اینکه یک فیلتر آب بر پایه چه فناوری ساخته شده است، به شما کمک میکند که تصمیم بگیرید آیا این فیلتر مناسب نیاز شما در حذف موثر مواد شیمیایی و آلودگیهای مشخص از منبع تامین آب ورودی منزلتان میباشد یا خیر.
برای راهنمایی شما در انتخاب سیستم تصفیه آب مناسب جهت کاربردتان، برخی از مهمترین و معمولترین تکنولوژیهای بکار رفته در فیلتر تصفیه آب را در زیر معرفی مینماییم.
کربن اکتیو (فعال)
فیلتر کربن اکتیو بر اساس فرآیندی به نام جذب سطحی عمل میکند. در این فرآیند آلودگیهای شیمیایی موجود در آب در ساختار حفره دار فیلتر کربن اسیر شده و از آب حذف میشوند.
فیلتر کربن میتواند انواع ذرات موجود در آب مانند کلر، گردوخاک، رسوبات و سایر ترکیبات آلی فرار و همچنین مزه و بوی نامطبوع آب را حذف نماید. با این وجود این فیلترها نمیتوانند سایر آلودگیهای آب مانند نیترات، سدیم و سایر مواد معدنی ناسالم را از آب جدا سازند. امروزه دو نوع فیلتر کربن معمول در بازار موجود است: فیلتر کربن بلاک و فیلتر کربن اکتیو گرانوله.
فیلتر سرامیکی
یکی از روشهای موثر و ارزان به کار رفته در سیستمهای تصفیه آب خانگی، استفاده از فیلتر اولترافیلتراسیون (UF) سرامیکی میباشد. فیلتر سرامیکی آب دارای حفرههای بسیار دقیق و کوچکی است که میتواند جلوی عبور ذراتی مانند گردوخاک، رسوبات، کیستها و باکتریهای بیماریزا را گرفته و آنها را از آب حذف نماید. با این وجود فیلتر سرامیکی نمیتواند آلودگیهای شیمیایی و طعم و بوی نامطبوع آب را حذف نماید. به همین منظور این فیلتر معمولا به همراه استفاده میشود. در برخی از مدلهای جدید نیز فیلتر آب سرامیکی دارای هستهای از کربن اکتیو است که در مجموع قابلیت حذف انواع آلودگیهای ارگانیک و فلزی را ممکن میسازد.
اشعه فرابنفش
سیستمهای دارای لامپ فرابنفش (UV) به واسطه عبور آب از برابر اشعه پرقدرت، توانایی کشتن انواع میکروارگانیسمها را دارا میباشند. از آنجا که لامپ فرابنفش (UV) یک فیلتر فیزیکی نبوده و نمیتواند به تنهایی ترکیبات آلی فرار و ذرات بسیار ریز را حذف نموده، در این سیستمها از فیلتر سرامیکی به همراه لامپ UV استفاده میشود.
فیلتر اسمز معکوس (RO)
در فیلتر اسمز معکوس به واسطه عبور آب با فشار زیاد از غشای نیمه تراوا که دارای سوراخهای بسیار ریز (در حد نانومتر و کمتر) است، تنها اجازه عبور آب خالص داده شده و اکثر ذرات حل شده و حل نشده از آب حذف میشود. در واقع این فیلتر بر اساس فرآیند اسمز معکوس کار میکند.
آلودگیهایی که توسط فیلترهای کربن قابل جداسازی نبوده مانند نیترات، آرسنیک و فلوراید برخی از ناخالصیهای آب هستند که توسط فیلتر اسمز معکوس قابل حذف میباشند. این فیلتر همچنین میتواند سرب، سیلیکات، جیوه و سایر فلزات سنگین را از آب حذف کند. اکثر سیستمهای تصفیه آب بر پایه روش اسمز معکوس از فیلتر کربن نیز در مراحل ابتدایی بهره میبرند که باعث میشود عمل تصفیه آب به بهترین نحو ممکن و برای حذف گستره وسیعی از ناخالصیهای آب قابل انجام باشد.
یکی از معایب عمده فیلتر اسمز معکوس، نرخ پایین دبی آب خروجی آن است. همچنین در اثر عمل تصفیه آب توسط این فیلتر مقدار زیادی پساب نیز تولید میشود.
مواردی که درباره اسمز معکوس صنعتی باید بدانید.
فیلتر تبادل یونی
اساس کار فیلترهای تبادل یونی، مبادله یونهای نامطلوب در آب مانند سرب و یا کادمیوم با یونهای بی ضرر مانند سدیم و پتاسیوم میباشد. سختی گیری و دیونیزه کردن دو روش معمول در سیستمهای تصفیه آب تبادل یونی است.
با وجود آنکه فیلترهای تبادل یونی به صورت موثر یونهای مضر را از آب حذف مینمایند، در حذف باکتریها و سایر میکروارگانیسمها چندان فایده ای ندارند. همچنین برای حفظ اثر تبادل یون در این فیلتر بایستی به صورت مستمر اقدام به احیای یونهای موجود در آن کرد.
نتیجهگیری
روشهای مختلف به کار رفته در فیلتر آب جهت حذف آلودگیهای مختلف به کار میروند. اطلاع از نقاط ضعف و قوت این تکنولوژیهای تصفیه آب کمک میکند تا بهترین فیلتر تصفیه آب و بهترین دستگاه تصفیه آب را برای کاربردهای خانگی یا تجاری خود انتخاب نمایید.